Easyscriber engrave attachment for Hypertherm torch's
 

sheetcam cut speed not recognizing in mach

Post your questions or tips on SheetCam software in this topic.
Post Reply
X-1 Offroad shop
Posts: 2
Joined: Fri Jun 09, 2017 3:00 am
Contact:

sheetcam cut speed not recognizing in mach

Post by X-1 Offroad shop » Wed Oct 10, 2018 12:34 pm

Hello, IM having an issue where when i put in a diffrent cut speed in sheetcam,then post process, and load it up in mach. Mach wont recognize the new cut speed. I have to maually go into g code and chage it in order for the new cut speed to be recognized... is there a glitch or something i need to fix or something in the setup that can correct this? please help.. thanks in advance

User avatar
WyoGreen
Elite Contributing Member
Elite Contributing Member
Posts: 713
Joined: Tue Mar 04, 2014 8:36 pm
Location: Cheyenne, Wyoming
Contact:

Re: sheetcam cut speed not recognizing in mach

Post by WyoGreen » Wed Oct 10, 2018 1:23 pm

The g-code is put out by Sheetcam, so if you are having to edit the g-code in Mach3 to change the cut speed, it sounds like the Sheetcam Post Processor is where the problem is. You could look at the G-code file as it comes out of Sheetcam with a text editor and see what it looks like there just to verify my hypothesis
.
Without knowing what your Post processor or equipment is, that's the best I can come up with.

Steve
Precision Plasma gantry
CommandCNC Linux controller w/Feather Touch & PN200 hand controller
HT-45 plasma cutter
Plate Marker
Router
Laser

djreiswig
Elite Contributing Member
Elite Contributing Member
Posts: 462
Joined: Thu Nov 19, 2015 10:02 pm
Contact:

Re: sheetcam cut speed not recognizing in mach

Post by djreiswig » Wed Oct 10, 2018 2:16 pm

Do you refresh the operation after you change the tool?
2014 Bulltear (StarLab) 4x8
C&CNC EtherCut
Mach3, SheetCam, Draftsight
Hypertherm PM65
Oxy/Acetylene Flame Torch
Pneumatic Plate Marker, Ohmic, 10 inch Rotary Chuck (in progress)

Les Newell
Posts: 95
Joined: Tue Mar 22, 2016 10:30 am
Contact:

Re: sheetcam cut speed not recognizing in mach

Post by Les Newell » Thu Oct 11, 2018 7:51 am

If you changed the feed in your tool definition you need to use the 'update operations' button to apply it. If you are just tweaking the value for a specific job you are better off changing the feed directly in the operataion.

lcrepairs
Posts: 3
Joined: Sun Jun 10, 2018 4:23 pm
Contact:

Re: sheetcam cut speed not recognizing in mach

Post by lcrepairs » Sun Feb 10, 2019 9:31 am

I have this same issue, when I set a variable or even make a merged tool path with two different feed rates. I have never seen Mach 4 respect those settings. I have brought it up before to my Table Support Tech but I could tell he didn't believe me. It does write it in Gcode but somehow it doesn't make it to the Gcode when loaded into Mach. I have verified this happens weather I'm using Sheetcam or Vectric 2D pro. Therefore I'm guessing it must be a setting in Mach or both Post Processors have an error. Any ideas ??
TruCut CNC XT 4x8
PM-950 Mill
G0776 13x40 Lathe

User avatar
acourtjester
Elite Contributing Member
Elite Contributing Member
Posts: 3439
Joined: Sat Jun 02, 2012 6:04 pm
Location: Pensacola, Fla
Contact:

Re: sheetcam cut speed not recognizing in mach

Post by acourtjester » Sun Feb 10, 2019 9:57 am

If you look at your G-code in the first few line you will see G20 (inch) or G21 (metric)
g20.JPG
g20.JPG (17.99 KiB) Viewed 28 times
DIY 4X4 Plasma/Router Table
CandCNC DTHC-IV & Feather Touch
Hypertherm PM65 Machine Torch
Drag Knife and Scribe
Miller Mig welder
13" metal lathe
Small Mill
Everlast PM 256 tig

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest