Plasmacam arc voltage problem

PlasmaCam Hardware discussion forum
Post Reply
Arcman
1/2 Star Member
1/2 Star Member
Posts: 4
Joined: Fri Jan 20, 2023 11:40 am

Plasmacam arc voltage problem

Post by Arcman » Fri Jan 20, 2023 11:51 am

A person I work for has tasked me to try and get machine working.
Hypertherm cutmaster 65
Plamacam DHC+
Talked to plasma cam they said cut wiring, so I checked all wiring inside machine and to control box everything ok.
What I found checking things when you go to diagnostic screen when idle reads 1.19 volts when you pull trigger no change, not sure what to do.
Any help would be great, thanks.
Chris

User avatar
acourtjester
6 Star Elite Contributing Member
6 Star Elite Contributing Member
Posts: 6884
Joined: Sat Jun 02, 2012 6:04 pm
Location: Pensacola, Fla

Re: Plasmacam problem

Post by acourtjester » Fri Jan 20, 2023 1:40 pm

HI Chris Well your at the right place many Plasmacam users here so help is on the way.
DIY 4X4 Plasma/Router Table
Hypertherm PM65 Machine Torch
Drag Knife and Scribe
Miller Mig welder
13" metal lathe
Small Mill
Everlast PowerTig 255 EXT

User avatar
rdj357
4 Star Elite Contributing Member
4 Star Elite Contributing Member
Posts: 905
Joined: Sun Mar 11, 2012 4:40 pm
Location: Tahlequah, OK
Contact:

Re: Plasmacam problem

Post by rdj357 » Fri Jan 20, 2023 2:24 pm

Hi Chris,

I answered your post over in the Owner's Community as well but this information is a little different than what was posted there. We can continue the conversation and I'm happy to help either place. lol


For posterity, here's what I replied over there:

The trigger should be zip tied. Is your torch control cable installed correctly?

If you are saying that when you check the trigger box in diagnostics, the torch fires but the voltage does not change then there is a problem with the torch control cable (broken wire to resistor inside, not plugged in fully and rotated correctly, not wired correctly in the Hypertherm) or with the controller itself (rare but not impossible).

When you say it won't cut - are you saying that it stops and gives an error? If so, what is that error?

Arcman
1/2 Star Member
1/2 Star Member
Posts: 4
Joined: Fri Jan 20, 2023 11:40 am

Re: Plasmacam problem

Post by Arcman » Fri Jan 20, 2023 2:31 pm

In diagnostics screen with torch trigger not activated it reads 1.19 volts when you activate trigger there is no change in volts. I check all wiring inside machine and cable going to control box and everything checks good. Before I started trying to trouble shoot things it would cut for about 4" then stop.

Arcman
1/2 Star Member
1/2 Star Member
Posts: 4
Joined: Fri Jan 20, 2023 11:40 am

Re: Plasmacam problem

Post by Arcman » Fri Jan 20, 2023 2:33 pm

As for error codes it said torch cutting signal was not detected.

User avatar
rdj357
4 Star Elite Contributing Member
4 Star Elite Contributing Member
Posts: 905
Joined: Sun Mar 11, 2012 4:40 pm
Location: Tahlequah, OK
Contact:

Re: Plasmacam problem

Post by rdj357 » Fri Jan 20, 2023 3:01 pm

OK - it sounds like the controller is not getting the arc voltage feedback from the Hypertherm to the controller. There are resistors under the heat shrink on the torch end of that cable that are quite fragile and can be broken.

Here is a diagnostic sheet for the torch control cable to help troubleshoot that cable.
Torch Control Cable Test.pdf

You do not have access to view or download this file.
Become a Contributing Member to gain access to this feature. Click Here


Arcman
1/2 Star Member
1/2 Star Member
Posts: 4
Joined: Fri Jan 20, 2023 11:40 am

Re: Plasmacam problem

Post by Arcman » Fri Jan 20, 2023 3:24 pm

ok, I will check that out per the sheet you provided. thank you for your time and if I need more help after that check I will post another question.
thanks again and have a great day.

User avatar
rdj357
4 Star Elite Contributing Member
4 Star Elite Contributing Member
Posts: 905
Joined: Sun Mar 11, 2012 4:40 pm
Location: Tahlequah, OK
Contact:

Re: Plasmacam problem

Post by rdj357 » Sat Jan 21, 2023 12:04 pm

No problem, happy to help!! My email is Robert@490Creations.com in case you have a more in depth problem or chatting would be easier - happy to give you my cell in email.

adbuch
6 Star Elite Contributing Member
6 Star Elite Contributing Member
Posts: 6841
Joined: Thu Sep 21, 2017 5:22 pm
Location: Tucson, Arizona
Contact:

Re: Plasmacam problem

Post by adbuch » Tue Jan 24, 2023 1:22 am

Arcman wrote:
Fri Jan 20, 2023 3:24 pm
ok, I will check that out per the sheet you provided. thank you for your time and if I need more help after that check I will post another question.
thanks again and have a great day.
I will look forward to hearing if you were able to resolve your problem. Good Luck!
David

Post Reply

Return to “PlasmaCam, Samson, & Go Torch”