Can't get peck pierce to work anymore

CandCNC plasma table components discussion forum
Post Reply
[email protected]
Posts: 51
Joined: Mon May 07, 2018 5:27 pm
Location: Moose Jaw Sask.

Can't get peck pierce to work anymore

Post by [email protected] » Sun Nov 03, 2019 3:06 pm

I can't get the peck pierce to work at all anymore on my system, I have the latest release from Candcnc, it only works with finecut consumables, once I use 45amp or higher consumables it doesn't work at all, it'll pierce almost all the way through every time, no matter if I'm cutting 3/16'' or 3/8'' or 1/2'' or even thicker, any suggestions?

weldguy
Elite Contributing Member
Elite Contributing Member
Posts: 380
Joined: Fri Apr 17, 2009 11:48 am

Re: Can't get peck pierce to work anymore

Post by weldguy » Mon Nov 04, 2019 11:10 am

Is it possibly something as simple as a pierce delay time not being long enough?

TJS
Elite Contributing Member
Elite Contributing Member
Posts: 148
Joined: Wed Nov 26, 2014 1:22 pm
Location: Fairfield, CT.
Contact:

Re: Can't get peck pierce to work anymore

Post by TJS » Mon Nov 04, 2019 1:11 pm

There is a post at the CandCNC site that there is a bug in the new update.

[email protected]
Posts: 51
Joined: Mon May 07, 2018 5:27 pm
Location: Moose Jaw Sask.

Re: Can't get peck pierce to work anymore

Post by [email protected] » Tue Nov 05, 2019 8:07 am

You say pierce delay not being long enough, wouldn't that make it pierce even longer if the pierce delay time were extended?

weldguy
Elite Contributing Member
Elite Contributing Member
Posts: 380
Joined: Fri Apr 17, 2009 11:48 am

Re: Can't get peck pierce to work anymore

Post by weldguy » Wed Nov 06, 2019 10:46 am

[email protected] wrote:
Tue Nov 05, 2019 8:07 am
You say pierce delay not being long enough, wouldn't that make it pierce even longer if the pierce delay time were extended?
Yes, your correct. When you stated it "it'll pierce almost all the way through every time" I thought you WANTED it to pierce through. My mistake :Wow

tcaudle
Elite Contributing Member
Elite Contributing Member
Posts: 1163
Joined: Tue Feb 28, 2012 6:47 pm

Re: Can't get peck pierce to work anymore

Post by tcaudle » Fri Nov 08, 2019 12:18 pm

Peck pierce is all in the POST. CommandCNC only gets involved if you have the Hypertherm Automation option (HYT-Connect RS485) serialport interface to also set the piece current. The latet release (1.2.1) fixes the reported bugs of which peck "marking" is not one of those. Check the support forum last couple of days for the latest POST : 27G3

[email protected]
Posts: 51
Joined: Mon May 07, 2018 5:27 pm
Location: Moose Jaw Sask.

Re: Can't get peck pierce to work anymore

Post by [email protected] » Mon Nov 11, 2019 1:25 pm

I have the HYT-Connect RS485 serial port, I can only bring my machine down to 25 amps, it's a 85 amp Hypertherm, but I'll look for the new post, thanks.

tcaudle
Elite Contributing Member
Elite Contributing Member
Posts: 1163
Joined: Tue Feb 28, 2012 6:47 pm

Re: Can't get peck pierce to work anymore

Post by tcaudle » Fri Nov 15, 2019 2:40 pm

That is a low as you can go on the 65 or 85 machines. Only the new 45xl lets you drop to 10A. You can get good peck divots by using a shorter duration and higher peck height .

[email protected]
Posts: 51
Joined: Mon May 07, 2018 5:27 pm
Location: Moose Jaw Sask.

Re: Can't get peck pierce to work anymore

Post by [email protected] » Thu Nov 21, 2019 1:29 pm

Ok, thanks, I'll try that.

Post Reply

Return to “CandCNC”

Easyscriber engrave attachment for Hypertherm plasma cutters.