It is currently Mon Jul 16, 2018 2:59 am

 

hypertherm 600 won't fire

CNC Plasma Cutters are amazing and there is always plenty of knowledge to share and discuss. Use the CNC plasma cutters general forum for this purpose.
murrfin
Posts: 6
Joined: Sat Jun 02, 2018 10:15 am

hypertherm 600 won't fire

Postby murrfin » Sat Jun 23, 2018 10:51 am

My Plasmacam 4x4 DHC was working fine, all of a sudden hypertherm powermax 600 torch won't fire. Bench initializes fine but when I turn on torch I get red lite on controller saying torch running, and get machine control error: torch cutting signal never shut off. check wiring, power or turn off option.

Can anyone help???????

jimcolt
Elite Contributing Member
Elite Contributing Member
Posts: 2900
Joined: Mon Jul 20, 2009 11:18 pm
Location: New Hampshire

Re: hypertherm 600 won't fire

Postby jimcolt » Sat Jun 23, 2018 11:12 am

Sounds like the plasma on output from the Plasmacam is stuck in the on position. What happens if you disconnect the control cable (small round connector that plugs into bottom of Plasmacam control box) then initialize? With the cable unplugged power up the plasma and see if it runs separate from the machine (you will need to plug the Plasmacam jumper that was supplied with the machine into the round connector, remove the tye wrap from the torch trigger, then trigger the torch manually. A good place for troubleshooting anything Plasmacam related is on the Plasmacam owners community. Jim Colt Hypertherm

User avatar
rdj357
Elite Contributing Member
Elite Contributing Member
Posts: 478
Joined: Sun Mar 11, 2012 4:40 pm

Re: hypertherm 600 won't fire

Postby rdj357 » Sat Jun 23, 2018 11:24 am

Open diagnostics and check the voltage reading with the torch off. When you turn the plasma source on, check the voltage. Need to determine if it is an output problem or trouble with the cutter itself.
Robert Johnson
----- PlasmaCam 5x10 Table -----
FourNinety Creations & Learn PC, LLC

Learn Plasmacam Website
Learn Plasmacam on Facebook
Learn Plasmacam on YouTube

murrfin
Posts: 6
Joined: Sat Jun 02, 2018 10:15 am

Re: hypertherm 600 won't fire

Postby murrfin » Sat Jun 23, 2018 11:31 am

jimcolt wrote:thanks Jim, I will try this and let you know. at present I don't have jumper (not sure what it is) I believe I can order on plasmacam as part of torch cable assembly for $59
thanks Jim, I will try this and let you know. at present I don't have jumper (not sure what it is) I believe I can order on plasmacam as part of torch cable assembly for $59

murrfin
Posts: 6
Joined: Sat Jun 02, 2018 10:15 am

Re: hypertherm 600 won't fire

Postby murrfin » Sat Jun 23, 2018 11:31 am

thanks Jim, I will try this and let you know. at present I don't have jumper (not sure what it is) I believe I can order on plasmacam as part of torch cable assembly for $59


Return to “CNC Plasma Cutters General Forum”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 5 guests

Easyscriber engrave attachment for Hypertherm torch's