It is currently Tue Aug 21, 2018 2:23 am

 

Precision plasma 3:1 pulleys for rotary axis

Share and learn with other DIY members who have built their own plasma tables and accessories.
GVH2350
Posts: 3
Joined: Wed Mar 23, 2016 6:34 pm

Precision plasma 3:1 pulleys for rotary axis

Postby GVH2350 » Sat Mar 17, 2018 4:24 pm

I have a Chinese rotary axis and don't want to rewire the motor that can with it. so I'm looking for the same pulleys that precision plasma supply's for their tables so I can use my candcnc stepper motor. TIA

tcaudle
Posts: 1011
Joined: Tue Feb 28, 2012 6:47 pm

Re: Precision plasma 3:1 pulleys for rotary axis

Postby tcaudle » Sat Mar 17, 2018 6:43 pm

what pulley came on the rotary axis motor? Is it the same pitch (tooth spacing) as the ones on XY? You need a 3/8" bore for the 620 motor pulley.

GVH2350
Posts: 3
Joined: Wed Mar 23, 2016 6:34 pm

Re: Precision plasma 3:1 pulleys for rotary axis

Postby GVH2350 » Sat Mar 17, 2018 9:10 pm

Yes sir I need a 3/8 bore, the chinese motor is 1/4''. I can take pictures tomorrow.

User avatar
steel 35
Elite Contributing Member
Elite Contributing Member
Posts: 591
Joined: Sun Jan 11, 2015 11:12 am
Location: N of Cali.

Re: Precision plasma 3:1 pulleys for rotary axis

Postby steel 35 » Sat Mar 17, 2018 10:13 pm

Buddy got a lathe?
PPL HDG 4X8
Hyp 65 duramax's
C&CNC 620-5 Ethernet
Inkscape, Solid Edge, Sheetcam, Autocad 2K
Corel X7 Student NO DXF!

tcaudle
Posts: 1011
Joined: Tue Feb 28, 2012 6:47 pm

Re: Precision plasma 3:1 pulleys for rotary axis

Postby tcaudle » Sun Mar 18, 2018 3:54 pm

You will need to match the same tooth pitch as the pulley. that may not be as easy if its MM pitch and to get it the same size and with a .375 bore. As steel35 says you can easily bore out the 1/4" (6.4 mm) with a 3?8 hole . If the belt pitch is standard (XL belt with .2 pitch ) you can find a pulley at several US motion equipment vendors. A freind with a lathe could do it. If you have a Mill you can chuck a 1/4" bit, center the pulley in a vice and drill it to .375. It needs to be centered.

GVH2350
Posts: 3
Joined: Wed Mar 23, 2016 6:34 pm

Re: Precision plasma 3:1 pulleys for rotary axis

Postby GVH2350 » Sun Mar 25, 2018 5:17 pm

Thanks again, I have access to a lathe at work and built the rotary in a couple days, now in trying to figure out the correct steps per unit in cammand cnc, to cut tube and pipe correctly.

tcaudle
Posts: 1011
Joined: Tue Feb 28, 2012 6:47 pm

Re: Precision plasma 3:1 pulleys for rotary axis

Postby tcaudle » Sun Mar 25, 2018 5:43 pm

depends on what CAM you are using to do the rotary cutting. The SheetCAM Rotary Plasma is not calibrated in steps per inch. Its confusing but there is a CommandCNC Rotary POST. You have to tell it how many steps for one rotation. Then there is a scaling factor in the POST options .


Return to “DIY Plasma Table & Accessory Discussion Forum”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

Easyscriber engrave attachment for Hypertherm torch's